Het kopen van een occasion

Ben jij op zoek naar een andere auto, maar kan of wil je geen nieuwe auto kopen vanwege de te hoge aanschafprijs, dan ben je niet de enige. Heel veel mensen in de wereld kopen een occasion omdat deze auto’s goedkoper zijn dan nieuwe auto’s. In dit artikel vertel ik je waar je aandacht aan moet besteden bij het kopen van een occasion.

Particulier of dealer?

Er zit een verschil tussen het kopen van een tweedehands auto bij een particulier of bij een dealer. Via een particulier ben je meestal goedkoper uit, maar je hebt soms geen toegang tot de volledige onderhoudshistorie van de auto. Via het internet kun je vaak wel veel vinden over de auto als je zoekt op het kenteken. Ook heb je uiteraard geen garantie als je een tweedehands auto via een particulier aanschaft. Bij een dealer die BOVAG is aangesloten weet je zeker dat de auto nog goed werkt, want deze wordt eerst grondig gekeurd voordat deze weer verkocht wordt. Veel dealers bieden aan om de auto APK te laten keuren voordat je de auto aanschaft of zij hebben de auto al gekeurd en weten of er mankementen zijn en zo ja, welke mankementen dat dan zijn. Deze kunnen nog gemaakt worden voordat de auto verkocht wordt. Een nadeel is wel dat een tweedehands auto via een dealer duurder is, maar je krijgt wel waar voor je geld. 

Specificeren

Als jij online zoekt naar een auto kun je op veel gebieden specificeren wat voor opties jij graag op je auto hebben wil. Je hebt hiervoor verschillende websites, zoals autoscout24.nl en gaspedaal.nl. Op deze websites kun je specifiek aanvinken welke opties jij in de auto wil hebben. Je kunt normaal zoeken, waarbij je uit de volgende opties kunt kiezen: merk, model, bouwjaar, prijs, brandstof, kilometerstand, transmissie en carrosserie. Daarnaast kun je ook nog uitgebreid zoeken, waarbij de volgende opties extra worden toegevoegd: trefwoord, cilinderinhoud, aantal cilinders, postcode & straal, dealer of particulier, vermogen, aantal zitplaatsen, trekgewicht, kleur, extra opties zoals cruise control, elektrisch bedienbare ramen en bekleding, en de garantie. Zoals je kunt lezen kun je zo veel mogelijk opties aanvinken om de auto te vinden die echt bij jou past. Dit maakt het zoeken makkelijker, want dan hoef je niet elke leuke auto die je ziet bij langs om de specificaties te bekijken, maar weet je zeker dat de auto’s die je ziet bij het uitgebreid zoeken in ieder geval voldoen aan jouw minimumeisen.

Author

admin@hemeyla.nl