Wat houdt private lease precies in?
Misschien zit jij er wel over na te denken om te gaan private leasen in plaats van kopen of huren. Voordat jij gaat beginnen aan private leasen en het zetten van je handtekening op het contract, is het handig om te weten waar je aan begint. In dit artikel vertel ik je meer over private lease en het private lease contract.
Wat is private lease?
Eigenlijk is het concept van private lease heel makkelijk: in plaats van dat je een nieuwe auto koopt, lease je deze tegen een vast maandbedrag bij een bedrijf. De enige kosten die, naast het vaste maandbedrag, betaald moeten worden zijn de benzinekosten, de andere kosten zijn allemaal inbegrepen. De volgende kosten zijn inbegrepen bij de maandkosten:
- Onderhoud en reparatie
- Afschrijvingskosten
- Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
- Allriskverzekering
- Wegenbelasting
Mocht je een boete krijgen in het verkeer, dan moet deze natuurlijk wel zelf betaald worden, want daar gaan bedrijven niet voor opdraaien. Een voordeel van private lease ten opzichte van zakelijk leasen is dat er niets verandert aan je fiscale situatie. Je hoeft namelijk geen fiscale bijtelling te betalen. Ook hoef je, als je bijvoorbeeld maar een bepaalde tijd in Nederland bent, niet speciaal een auto te kopen om vervolgens moeite te moeten doen om de auto weer te verkopen. Na een bepaalde tijd lever je hem weer in en dan ben je er vanaf.
Je kunt er ook voor kiezen om te gaan financial leasen. In principe blijft dan de lease auto in bezit van de onderneming waarvan jij de auto hebt, maar het economisch eigendom ligt gedurende deze tijd bij jezelf. Ook zul je na het aflossen van de laatste maandelijkse betaling de auto volledig bezit krijgen. Je kunt dit dus zien als een soort hypotheek, maar dan voor je auto.
Wat is het private lease contract?
Dit contract is eigenlijk zoals elk ander contract: een schriftelijke overeenkomst tussen jou en het leasebedrijf. Hierin staat dat jij de leaseauto mag rijden voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode, vaak is dat 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden. Het document wordt bindend wanneer beide partijen het contract hebben ondertekend. In het leasecontract staan een aantal zaken beschreven die van belang zijn om de auto te mogen leasen:
- Alles over de leaseauto staat beschreven in het contract. Het type auto, de kleur van de auto, welke brandstof het gebruikt en alle andere specificaties;
- Het afgesproken aantal kilometers wat op jaarbasis gereden mag worden;
- De looptijd van het contract. Zoals hierboven is beschreven is dat vaak 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden. Het meest gebruikelijke is echter 36-48 maanden;
- Het vaste maandbedrag.
Lees voordat je het contract ondertekent altijd alles goed door en met name de kleine lettertjes.