laadpunten voor elektrische auto's

Nederland koploper laadpunten voor elektrische auto’s

We staan aan de vooravond van een forse verlaging van de co2-uitstoot. Een onderdeel hiervan is de vergroening van het wagenpark. Nu blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese vereniging van Autofabrikanten (ACEA) dat veel landen in de Europese Unie nog een groot tekort heeft aan openbare laadpalen. Wat deze vergroening wel eens kan afremmen. Nederland heeft als één van de weinige landen wel voldoende oplaadpunten.

Onderzoek oplaadpunten ACEA

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat in 2030 de uitstoot van auto’s zeker 55 procent lager moet zijn dat de huidige uitstoot. Met uitkomsten van het onderzoek benadrukt het ACEA dat veel landen hun laadinfrastructuur nog niet op orde hebben met als gevolg dat deze klimaatdoelstellingen niet gehaald zullen gaan worden. Tien EU-landen hebben gemiddeld nog geen één oplader per 100 kilometer, 18 landen hebben er minder dan vijf oplaadpunten per 100 kilometer. Omdat de autofabrikanten wel volop elektrische auto’s produceren, gaat dit in de toekomst hoogstwaarschijnlijk problemen opleveren. Want mensen die een elektrische auto kopen, willen niet 200 kilometer moeten rijden om deze op te kunnen laden. Het ACEA luidt dan ook de noodklok.

Nederland koploper oplaadpunten

Nederland is met gemiddeld 47,5 oplaadpunt per 100 kilometer koploper. Behalve Nederland zijn er nog 3 andere landen die meer dan 10 oplaadpunten per 100 kilometer hebben. Er moet de komende jaren nog veel veranderen. Autofabrikanten moeten de komende jaren miljoenen elektrische auto’s op de markt brengen om de groene ambities waar te kunnen maken. In landen waar de oplaadinfrastructuur achter loopt, zal ook de verkoop van elektrische cijfers achter blijven lopen.

Verkoop elektrische leaseauto’s

Ondanks deze ontmoedigende berichten, stijgt de verkoop van elektrische auto’s nog steeds. Een elektrische auto leasen of kopen wordt door de Nederlandse overheid met verschillende subsidies flink gestimuleerd. Elektrische auto’s zoals de Kia EV6, Hyundai INONIQ 5 en de Volkswagen ID3 zijn daarom ook enorm populair bij leaserijders en particulieren. Helemaal nu de fossiele brandstofprijzen de pan uit rijzen.

Author

admin@hemeyla.nl